Sunday, 25 November 2012

Ibu dan anak kecilnya


Assalamualaikum wbt..pembuka kata
gelagat seorang mak cik dengan kerenah-kerenah anak-anaknya dalam bas masa nak balik kampung malam tadi membuatkan aku terfikir besarnya jasa IBU kita selama ini. Mak cik itu tak pernah jemu melayan kerenah anaknya yang masih kecil, dengan aircond yang dipasang  dengan agak kuat tanpa baju sejuk IBU itu mengharungi malamnya dengan anak-anak dengan berpeluk tubuh sahaja akibat kesejukkan ,tapi IBU itu sedaya upaya 'menutup' kesejukkan yang dirasainya dengan senyuman yang ikhlas buat anaknya, jasa dan naluri seorang IBU tak pernah luntur. Tangan IBU penuh dengan kasih sayang
-we love ummi-seorang pelajar ipta dalam perjalanan pulang untuk menghabiskan cuti semesternya bersama keluarga tersayang , perkara biasa la kan cuti semester semua orang akan balik ke kampung seme la dengan saya juga. Namun semesa dalam perjalanan pulang ke kampung baru-baru nie ada satu peristiwa yang terjadi dalam bas yang aku naiki.

Semasa di dalam bas ad ternampak seorang mak cik dalam lingkugan umur dalam 40-an dengan anak-anaknya yang masih kecil mybe untuk blik ke kg jgk kot . bas terus berjalan sehingga la aku terkejut dari tdo ( dalam bas ak nie ske tdo..ehheh) aku lihat mak cik tadi dengan memangku anaknya yang paling kecil tido di ats pangkuannya ( tak xda bntal selembut ribaan seorang ibu kn) dengan nyenyak anak kecil itu tdo ,namun ape yang menarik perhatian ku ialah walau dengan aircond di dalam bas itu yang kuat namun ibu itu walau dengan hanya memakai baju kurung tanpa sweeter mengharungi malam yang sejuk di dalam bas itu.

Hati seorang ibu kan , sanggup korban apa saja untuk anaknya. saat orang lain tdo nyenyak di dalam bas itu ibu itu di lihat sedang berpeluk tubuh kesejukkan mungkin, namun tak pernah keluar dari mulutnya untuk berkata demikian kepad anaknya mungkin mereka pun tak akan mengerti apa yang ibunya katakan.

Ketabahan ibu itu membuatkan aku terfikir betapa banyaknya pengorbanan ibu kita semua untuk membesarkan kita sehingga lah sekarang . dari kita lahir sampailah sekarang adakah pernah kita terfikir pengorbanan yang dye lakukan untuk kita .

- Ingat la kita wahai anak-anak sekalin jangan pernah titiskan air mata ibu demi kita, biarlah ibu titiskan air mata kegembiraan untuk kita yang membahagiakannya. Memang jasa ibu tidak dapat kita balas , namun jangan pernah kecewa dye dengan sikap kita -


No comments:

Post a Comment